5. Система Vario за скатен покрив.

2-28.2.15

5.1. Защо въздухонепроницаемостта е толкова важна?

Само при въздухонепроницаема конструкция топлият въздух ще се задържи отвътре, а студеният ще остане отвън. Предотвратяването на неприятните течове означава по-голям комфорт и по-добра енергийна ефективност, което от своя страна води до по-ниски разходи за отопление.

Въздухонепроницаемостта също така защитава ограждащите елементи от повреди, като по този начин удължава живота им.

5.2. Защита от влага и конденз в дървените конструкции

Въздушните течове са потенциална причина за щети в сградите. Когато топлият влажен въздух се промъква от вътрешността на стаите през фугите и пукнатините в по-студените части на сградата, водните пари могат да кондензират. Тази кондензация осигурява идеална среда за плесени и други гъби. В зависимост от мястото и размера на теча, засегнатите материали могат да се повредят. В допълнение, когато влагата прониква в изолационния материал, топлоизолационните му качества могат да се намалят до 6 пъти в сравнение със сухите материали. Това намаление на топлинните характеристики водят до допълнително натрупване на влага в конструкцията, създавайки верижна реакция, в резултат на което се получават сериозни щети. Херметичната сградна обвивка, без течове, предпазва от този процес и допринася за дълготрайност на конструкцията.

5.3. Уникална „интелигентна” климатична мембрана ISOVER VARIO KM Duplex- най-модерната система за управление на въздухонепроницаемостта и влагата във всички дървени конструкции.

VARIO е най-модерната система на Сен-Гобен Изовер за справяне с влагата и херметичността на помещението. Тя комбинира висококачествена мембрана с инсталационни аксесоари (ленти и лепила) и стъклена вата с добра топлопроводност (ламбда). Със световен патент и доказани характеристики в цяла Европа, системата VARIO е специално разработена, за да защитава дървените конструкции от продължителното въздействие на влагата в сградите и да подобри херметичността на помещенията, като отговаря на сегашните и по-важно, на бъдещите изисквания.

Многофункционалната климатична мембрана VARIO KM Duplex UV е уникална за постигане на високо ниво на въздухонепроницаемост и е несравнима защита срещу влага. VARIO е висококачествен „интелигентен” продукт, който автоматично се адаптира към промените в климатичните условия. VARIO не само подобрява жизнения комфорт на обитателите. Неговата уникална климатична мембрана защитава покривите и стените от повреди, причинени от влага. Освен това VARIO KM Duplex UV е изключително устойчива на разкъсване и с помощта на маркираните линии прави инсталацията много лесна.Предпоставка за отличното функциониране на климатичната мембрана VARIO е грижливият монтаж, застъпването на листовете и дълготрайното запечатване на всички фуги в сградната обвивка: камини, тръби и др. с подходящи уплътняващи продукти от системата VARIO.

Паропропускливостта ú зависи от влажността на околната среда. Тъй като влажността на сградите е по-висока през лятото, отколкото през зимата това води до по-големи нужди за изсушаване на конструкциите през топлите периоди. През зимата, когато въздухът в сградите е по-топъл от този навън, водните изпарения попадат в неизолирания покрив или в стените. Това може да причини разрушителни ефекти върху дървото, като появата на мухъл и плесен. Монтажа на системата VARIO спира достъпа на водните пари от вътре навън през дървената конструкция, като автоматично реагира на климатичните условия и затваря порите си. През лятото обаче, когато температурата се покачи, системата VARIO извършва обратното действие като отваря порите си и позволява извеждането на акумулираната в конструкцията влага към вътрешността на помещенията, от където тя се проветрява и по този начин осигурява естественото подсушаване на конструкцията. В резултат на това, можем да бъдем сигурни, че дървените конструкции ще останат сухи и така важните дървени компоненти ще бъдат защитени до живот.

Untitled2
Лято: С високите температури и влажност през летните месеци, молекулярната структура на мембраната се отваря и намалява дифузното й съпротивление. Така проникналата в конструкцията влага сега може да излезе, предпазвайки сградата от повреди.

Untitled2
Зима: При относително ниската влажност на въздуха през студените месеци на годината, молекулярната структура на мембраната се затваря. Това предотвратява влагата от стаите да проникне в конструкцията.

Умната паробариера VARIO образува въздухонепроницаемост на сградната обвивка като предпазва от нежелано проникване на въздух. Предпазва от мухъл и плесен като намалява акумулирането на влага. VARIO осигурява херметичност на въздуха във всички помещения. Непрекъснато нарастващо условие и основно изискване към строителите и архитектите в момента е постигането на устойчиви жилища в бъдеще.

5.4. Продукти на системата:

Паро-регулируема мембрана VARIO KM / VARIO KM DUPLEX UV

vario-km-duplex-uv-28.2.15

Климатична мембрана VARIO КМ DUPLEX

Мембрана, състояща се от разграфена полиамидна мрежа каширана с нетъкан воал, паропропускливостта на която варира в зависимост от относителната влажност на въздуха.

За монтирането и са необходими следните аксесоари:

– Vario KB 1 – уплътняваща лента

– Vario DS – уплътняващо лепило

Употребява се при:

Решения за топло- и звукоизолация на дървени скатни покриви

Решения за топло- и звукоизолация на вътрешни стени

С нея се запечатват всички строителни елементи (подове, стени, покриви) в дървените и масивните конструкции. Автоматично се адаптира към климатичните условия с варираща паропропускливост Sd =0,2 – 5,0 m за Vario KM и Sd = 0,3 – 5,0 m за Vario KM Duplex UV, която е двойно подсилена и притежава оразмерителни линии за по-лесен монтаж.

ПРЕДИМСТВА

  • Отлични резултати в херметичността
  • Предотвратява рисковете от конденз и появата на мухъл
  • Съвместима с некаширана минерална вата или вата, каширана с крафт хартия
  • Адаптирана широчина за по-лесен монтаж
  • Специално разработени аксесоари, дълготрайни във времето.

vario-km-duplex-uv-razmeri-28.2.15

Ленти за залепване на фолиото в мястото на презастъпване:

Untitled2
Широка, едностранно самозалепваща се лента за запечатване на застъпените листове на мембраната. Специално създадена за използване с климатичните мембрани VARIO KM / VARIO KM Duplex UV. Издръжливост на температури от -30 оС до 100 оС . Работна температура до -10 оС.

vario-kb-1_razmeri-28.2.15
vario-multitape-28.2.15

Широка, едностранно самозалепваща се еластична графитена лента с висока якост на залепване за осигуряване на плътни връзки при покривни прозорци, тръби и пробиви. Подходяща за запечатване на застъпените листове на мембраната при външно приложение. с UV защита. Работна температура до -10 оС. Издръжливост на температури от -30 оС до 100 оС.

vario-multitape_razmeri-28.2.15

Силикони

Untitled2
Траен еластичен уплътнител (субстрат). Използва се за уплътняване на връзки и възли между климатичната мембрана VARIO KM / VARIO KM Duplex UV и подове, тавани и стени.

vario-ds_razmeri-28.2.15

5.5. Инструкции за монтаж на мембрана VARIO KM Duplex:

Untitled2
1. Климатичната мембрана Vario KM Duplex UV се инсталира от вътрешната (топлата) страна на конструкцията след изолацията. Закрепването е чрез такероване на всеки 20 см по дървените греди, като е препоръчително всеки пробив на мембраната да бъде залепен отгоре с лепенка VARIO KB 1. В случай че мембраната се инсталира върху метални профили, използва се двустранно залепваща се лепенка VARIO ProTape, която се нанася по дължина на профила, върху който се закрепва мембраната.

Untitled2
2. Краищата на мембраната се застъпват с приблизително 10 см (или едно квадратче за улеснение) и се залепват със самозалепващата лента VARIO KB1 или VARIO MultiTape. За гладко залепване върху лепенката се минава с гумено мече, като се внимава лепенката да не се накъдря.

Untitled2
3. За оформяне на херметични връзки с подове, стени, тавани и комини се използват уплътнители VARIO DS/ VARIO DF. Трябва да се внимава нанесеният слой да е непрекъснат.

Untitled2
4. Препоръчително е електрическите кабели и всички други инсталации да са извън въздухонепроницаемия слой. В случай че това не е възможно, пробивите трябва да са уплътнени с лепенката VARIO MultiTape и уплътнителя VARIO DS/ VARIO DF. В случай на монтаж на метална конструкция върху мембраната, пробивите трябва да бъдат уплътнени с лентата VARIO AntiSpike.

Untitled2
5. За въздухоплътно запечатване на пробиви около дървени греди и прозорци се използва лепенката VARIO MultiTape SL.

This entry was posted in Изолация на покрив. Bookmark the permalink.

Comments are closed.