03. Керамични керемиди – видове и особености

Керамичните керемиди – традиция за вашия покрив

Керамичните керемиди се произвеждат от глина, чийто състав е уникален – с високо съдържание на желязо, без примеси на варовици, висока пластичност и чистота от вредни примеси. Тя се смила на частици от 0.6 до 1.0 мм, което гарантира ниска водопоглъщаемост и висока мразоустойчивост на керемидите. Гарационният срок на артикулите е 35 години. Те отговарят на европейските стандарти по якост, симетричност, водопоглъщаемост, студоустойчивост. Керамичната керемида е много старо изделие изработено от естествен материал – глина, датиращо още от древността. Изключително трайни  все още се откриват китайски керамични керемиди, датиращи отпреди 2000 г.,  днес глинените керемиди се произвеждат във високотехнологични фабрики. Керамичната керемида притежава няколко силни качества: Трайност: устойчиви към студ и лошо време, огнеупорни; Устойчивост към стареене: цветът омеква и узрява естествено с годините. Устойчиви към действието на вредните вещества в замърсения въздух и киселинните дъждове; Минимално абсорбиране на вода, което предпазва от разрушаване при замръзване.

 1. Гръцки Керемиди:Керамична керемида

Делят се на гледжосани и негледжосани. Гледжосаните гръцки керемиди са покрити с гланцово покритие.  Според профила на вълната са два вида – висока и ниска вълна. Керемидите с висока вълна са Ромейски тип, а тези с ниска – Холандски тип. И от двата вида има голямоформатни керемиди – по 10 бр./кв.м. и керемиди с по-малък размер – 13 бр./кв.м. Капаците за всички керемиди са 2,2 бр/л.м. Подходящи са за хора които обичат лъскавите покриви, за довари и с декоративна цел. Не се продават аксесоари към тях-странични леви и десни керемиди, вентилиращи и т.н.

 2. Тондах  керемидиди:

Тондах е Австрийска фирма, която има заводи в много държави – Македония, Сърбия, Унгария и др. Най-продаваните модели керемиди Тондах са македонските Винеам и Македо. Разходната норма им е 13 бр./кв.м., капаците са по 3 бр./л.м. Към тях има начални капаци, тройници, странични керемиди, отдушници и вентилиращи керемиди. Предлагаме ги както в естественият им  глинено-червен  цвят, така и  като повърхностно оцветени керемиди в кафяв и червен цвят, и са едни от най продаваните. Друг плюс е че са на скари, които клиента не заплаща и не връща, и разполагаме винаги с количества на склад.

 Македонски Тондах керемиди :

Керемида Винеам:

Керемида Тондах ВинеамПресована керемида с двустранни дълбоки хоризонтални и странични фалцове. Така се постига сигурно и здраво напасване. ТОНДАХ Винеам керемида с приплъзване има широка и равна горна покривна структура с покривно удебеляване. Това прави керемидата изключително компактна.Покривното решение е конструирано така, че тази керемида може да се приплъзва вертикално до 6 см. Разходната норма е 13 бр/кв.м.

Керемида Македо:

Керемида Тондах МакедоПресована керемида с двустранни дълбоки хоризонтални и странични фалцове. Така се постига сигурно и здраво напасване. ТОНДАХ Македо – керемида с приплъзване има две вертикални вдлъбнатини в средната част, което и придава живописна покривна структура.Покривното решение е конструирано така, че тази керемида може да се приплъзва вертикално до 6 см.Разходната норма е 13 бр/кв.м.

Сръбски керемиди Тондах:

Кермида Медитеран плюс:

Керемида Тондах Медитеран ПлюсКеремида с висока вълна, която прилича на Кастел – пак модел на Тондах, но произвеждан в Сърбия. Тези две керемиди могат да се полагат при по-малък наклон на покрива – 15° без опасност от връщане на вода при дъжд.

 

 

Керемида Ефект плюс:

Керемида Тондах Ефект ПлюсДвойните, дълбоки фалцове на пресованата керемида Ефект плюс спомагат за по-добро покриване, гарантират сигурност на покрива при неблагоприятни климатични условия.

Разстоянието между летвите се определя в зависимост от наклона на покрива, а поставянето им в граници 32-36 см. дава възможност при обновяване на покрива да се ползват керемиди други размери.

Унгарски керемиди Тондах

– Голямоформатни керемиди

Керемида Туист:

Керемида Тондах ТуистИдеална комбинация от хармония и практичност. Динамичното конструктивно изпълнение прави покрива уникален.Разходната норма е 9 бр/кв.м.

 

 

Керемида  Танго+:

Керемида Тондах Танго +Този модел керемида голям формат представлява пресована керемида с двойни, дълбоки фалцове, което спомага за по-добро покриване. Танго+ е с два вертикални улея в средата, което придава живописна структура на покритата повърхност.Разходната норма е 9 бр/кв.м.

Керемида Румба:

Керемида Тондах РумбаЕлегантният профил на Румба придава на покривния ландшафт ярък темперамент. Разходната норма е 9 бр/кв.м.

 Керемида Болеро:

Керемида БолероПридава хомогенност и компактност на покривната повърхност. Чрез приплъзването конструктивното изпълнение на този модел дава възможност за използване на съществуващите разстояния на покривните летви.Разходната норма е 9 бр/кв.м.

 

 

 

Керемида Бибер:

Керемида Тондах БиберМоделът Бибер е традиционната австрийска керемида – заоблена нефалцувана, екструдирана.

 

 

 

This entry was posted in Керамични керемиди and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.